domingo, 16 de enero de 2011

SANT ANTONI DEL PORQUET

Avui és San Antoni, una de les festivitats més celebrades a alguns pobles de la comarca de la Vall d’Albaida i de la Costera.
San Antoni és el patró de tots els animals i com indiquen algunes tradicions, hui és un dia en el que tots aquests han de ser beneits.

Molts dels xiquets dels nostres pobles preparen els seus animalets en aquest dia per portar-los a la processó i perquè després els donen la benedicció, a més d’un “rollet” beneit, com els que es fan per San Blai.

Aquesta festa de la foguera i dels animals té com he dit molt de protagonisme a alguns pobles. En concret, al meu poble, el divendres es fa una exhibició de cavalls i burros, que són els encarregats de portar la llenya per a la cremà de la foguera, dissabte la gent del carrer ho celebra amb cassoles al forn i per la vesprada amb jocs populars, les carreres de sacs i les cucanyes prenen protagonisme per a tots els menuts. Diumenge es segueix la tradició de tots els anys amb la benedicció dels animals, començant pels més xicotets i acabant pels més grans, els cavalls.

Actualment, al igual com fa també uns anys, a les escoles, dies abans de produir-se els esdeveniments, es conta un poc la història de San Antoni i s’explica quina és la importància del foc i dels animals.

És una de les moltes tradicions que hi ha als pobles i que no ha de pedres, perquè forma part de la nostra cultura i de la nostra educació. Fins i tot el món de les tecnologies té una vinculació amb aquesta celebració, perquè els mitjans de difusió, com la televisió i la ràdio, són els encarregats de transmetre aquestes noticies i de convidar a tots aquells que vulguen a assistir a aquesta festivitat, en aquells pobles on es porta a terme.

FOGUERA DE CANALS (Una de les més grans en aquest dia)


No hay comentarios:

Publicar un comentario