domingo, 16 de enero de 2011

SANT ANTONI DEL PORQUET

Avui és San Antoni, una de les festivitats més celebrades a alguns pobles de la comarca de la Vall d’Albaida i de la Costera.
San Antoni és el patró de tots els animals i com indiquen algunes tradicions, hui és un dia en el que tots aquests han de ser beneits.

Molts dels xiquets dels nostres pobles preparen els seus animalets en aquest dia per portar-los a la processó i perquè després els donen la benedicció, a més d’un “rollet” beneit, com els que es fan per San Blai.

Aquesta festa de la foguera i dels animals té com he dit molt de protagonisme a alguns pobles. En concret, al meu poble, el divendres es fa una exhibició de cavalls i burros, que són els encarregats de portar la llenya per a la cremà de la foguera, dissabte la gent del carrer ho celebra amb cassoles al forn i per la vesprada amb jocs populars, les carreres de sacs i les cucanyes prenen protagonisme per a tots els menuts. Diumenge es segueix la tradició de tots els anys amb la benedicció dels animals, començant pels més xicotets i acabant pels més grans, els cavalls.

Actualment, al igual com fa també uns anys, a les escoles, dies abans de produir-se els esdeveniments, es conta un poc la història de San Antoni i s’explica quina és la importància del foc i dels animals.

És una de les moltes tradicions que hi ha als pobles i que no ha de pedres, perquè forma part de la nostra cultura i de la nostra educació. Fins i tot el món de les tecnologies té una vinculació amb aquesta celebració, perquè els mitjans de difusió, com la televisió i la ràdio, són els encarregats de transmetre aquestes noticies i de convidar a tots aquells que vulguen a assistir a aquesta festivitat, en aquells pobles on es porta a terme.

FOGUERA DE CANALS (Una de les més grans en aquest dia)


miércoles, 12 de enero de 2011

La lectura ha de ser una activitat atractiva per als nens

Ahir parlava del premi Sambori, que feia referència principalment a l’escriptura, però hui vaig a parlar d’un altre tema també molt important i que té relació amb aquest àmbit, la lectura.

La lectura s’ha convertit en moltes escoles en una mera imposició, en compte de ser una activitat de goig i de vivència. Els alumnes sovint avorreixen llegir, perquè sols llegeixen allò que és correcte o que es necessari per al seu aprenentatge i no allò que realment els interessa o volen llegir pel simple fet de gaudir de la lectura. És clar que ha d’haver unes lectures que siguen obligatoris, perquè hi ha clàssics de la literatura que tothom ha de conèixer, però també ha d’haver altres opcions que resulten atractives per als nens.

Algunes propostes poden ser: que recomanen ells mateix les lectures, que busquen per Internet llibres que es semblen interessants, que expliquen el contingut d’algun llibre que han llegit i que els agradaria que llegiren els seus companys... Es tracta d'interactuar amb les decisions dels docents, per tal que posteriorment els xiquets puguen rebre la gran quantitat de coneixements que la lectura els proporciona, d'una forma molt més enriquidora.

Les noves tecnologies ens poden ajudar amb aquesta feina, ja que ens donen eines per poder fer més creativa l’activitat de llegir. Cal dir que aquestes han facilitat molt l’estètica dels llibres, millorant en gran mesura el format i fent que aquest es convertisca en moltes ocasions, en una gran obra d’art. Al mercat podem trobar una gran quantitat d’obres literàries, sobretot les destinades al públic infantil, que tenen una excel·lent composició i que introdueixen aspectes com la música, les pestanyes mòbils, els amagatalls per dins dels llibres, les il·lustracions que canvien de colors, les imatges luminiscents...

Finalment, crec que és importar dir que aquests formats ens ajuden sovint a fer que aquesta activitat siga una font de coneixement i d’enriquiment intel·lectual.



martes, 11 de enero de 2011

Premi Sambori 2011

A les escoles valencianes comença la campanya del nou premi Sambori. Cada un dels alumnes d’infantil, de primària, de la ESO i fins i tot del Batxillerat i Cicles Formatius, es preparen amb les seues històries. Aquests s’inventen unes narracions d’una llargària que depèn de l’edat de l’escriptor, per entregar-les posteriorment als professors. Els docents són els encarregats de corregir els errors gramaticals i de coherència que hi ha als escrits i sobretot de seleccionar les millors històries per enviar-les als jurats del premi Sambori. De cada escola eixiran uns elegits, no són molts, perquè sols són escollits aquells que compleixen amb totes les característiques indicades i que superen la resta amb originalitat.
Aquest premi és entregat posteriorment a la Trobada d’Escoles en Valencià que es realitza cada any a un poble elegit de cadascuna de les diferents comarques que participen en aquesta lluita pel valencià. És a dir, que tots els anys cada comarca elegeix un poble, perquè siga aquest el que porte endavant la trobada. A la Vall d’Albaida ja són molts els anys que fem trobades i esperem continuar amb aquest costum.
Aquesta tradició ve realitzant-se des de fa molts anys i setmanes abans de la trobada, totes les escoles preparen els taller pertinents, perquè els nens gaudeixquen del que altres centres de la seua comarca posen al seu abast.
Aquesta activitat fomenta sobretot el respecte per la llengua valenciana i és possible gràcies als esforços de nombroses persones que cada any intenten que tant la trobada com el premi Sambori, siguen un èxit i que tot estiga a punt per a la data.

A aquesta pàgina web podreu trobar més informació sobre el premi Sambori i les bases per presentar les històries. Teniu fins el mes de febrer per presentar les vostres,   ÀNIM!!!




sábado, 8 de enero de 2011

En busca de les notes perdudes

Altra activitat interessant que us vaig a presentar, és la que es farà demà al meu poble amb la col·laboració de la Unió Musical d'Aielo i el Llombrigol Rondallaire. Van a realitzar un conte musical utilitzant l'enginy dels membres de l'associació del Llombrigol i els instruments de la banda de música del poble.
El conte musical s'anomena en Busca de les Notes Perdudes i aquest és un xicotet resum que us pot servir per saber de que va la història.
Eugeni fa molt de temps que no veu a la seua amiga Allegretta, fa tant de temps que ni s'en recorda d'ella. Però de sobte, es perden unes notes musicals que faran que comencen una aventura al terrat ... Records, fantasia, il·lusió, musica, festa, joguines, cançons i risses, però també alguna por...., són part dels ingredients que la Unió Musical d’Aielo i el Llombrigol Rondallaire han preparat per a la nova edició del conte musical.
Aquesta iniciativa ens mostra, una vegada més, com podem presentar d'una forma significativa i atractiva per als xiquets, els contes o narracions. Amb l'ajuda d'uns instruments musicals es pot fer molt més divertida una història repleta d'imaginació i aventures, que criden l'atenció als més menuts. Són propostes que nosaltres també podem incorporar a les nostres futures aules, és clar que adaptant els instruments, però plenant de color i de diversió el nostre conte. Altres alternatives també poden ser la interpretació en forma de representació teatral o en forma de titelles, que faciliten que els nens vegen transformat un format de paper, en un món que ells sovint s'imaginen mentre llegeixen les històries.  
El conte es portarà a terme el Diumenge 9 de gener a les 18 h en l’Auditori Municipal del poble, situat en el passeig de l'Eixample. Entrada 1 euro
Podeu trobar més informació sobre les activitats lúdiques i educatives que es fan a la comarca de la Vall d'Albaida en aquestes pàgines web:

San Silvestre solidària a Aielo de Malferit

Aquest cap de setmana al meu poble, Aielo de Malferit, es presenta una iniciativa molt divertida que és molt coneguda a altres pobles veïns, es va a portar a terme la primera SAN SILVESTRE solidària, amb la finalitat de recollir fons i poder-los destinar a causes solidàries que necessiten del nostre recolzament per tirar endavant els seus projectes.

Aquesta proposta ha aparegut de la mà d’un grup de gent que té ganes de mobilitzar al nostre xicotet poble, perquè els habitants col·laboren i siguen partícips de la necessitat que tenen alguns col·lectius de la societat. Des de la nostra associació “Joves per la diversió” i la Casa de la Joventut del poble, intentarem que en aquest dia siguen molts els participants que vulguen unir-se a aquesta causa.

Esteu tots convidats, únicament cal portar una disfressa i pagar 2 euros que seran destinats a una causa solidària. Després hi haurà sopar de baix braç a la Casa de la Joventut amb sorteig i disco mòbil.
La San Silvestre es realitzarà hui a les 8 de la nit i començarà des de el passeig de l'eixample, finalitzant el recorregut en aquest mateix lloc. 
Podeu trobar més informació a aquest blog: http://casajoventutaielo.blogspot.com

L'alimentació ha de ser una activitat divertida

Un altre tema que podem tractar a les escoles i sobretot amb les famílies dels nostres alumnes, és el de l’alimentació.

Actualment, són nombrosos els estudis que demostren com la dieta dels xiquets espanyols no és massa saludable i com el menjar industrial o el precuinat substitueixen cada vegada més al realitzat a casa.

Com tots sabem, els pares no tenen massa temps per als fills i per a esmorzar és més fàcil posar un “pandorino o un donuts” que anar a pel pa i fer-li al xiquet un bon entrepà. És d’aquesta manera a partir de la qual molts dels nens presenten obesitat, carències de certes vitamines, com la C, o de minerals, com el calci i el magnesi, perquè no consumeixen les fruites i verdures necessàries o no prenen la llet i làctics pertinents per al desgast físic que presenten, al llarg del desenvolupament de les seues activitats diàries.

És per aquests motius que es necessita d’una publicitat que reprodueixca la importància de certs aliments, així com també la manera en la que aquests es poden presentar. Aquesta publicitat és elaborada gràcies a la presència de les TIC en diferents mitjans, les quals ajuden amb la distribució d’aquestes idees tan fonamentals.

Per exemple: a continuació trobem un vídeo de les tres bessones que ens mostra com d’avorrit es per als xiquets menjar, necessiten dels colors i dels contes, perquè aquestes hores del dia, que són tant importants per al seu desenvolupament, siguen unes hores en les que puguen gaudir de l’alimentació i sense adonar-se’n puguen ingerir tota classe d’aliments, ja siga peix, carn, verdures, fruites, lactis...


A més, podem trobar altres vídeos o companyes, com la que la Generalitat Valenciana introdueix cada any a les nostres televisions, mostrant la importància de la mandarina i de la taronja valenciana. O altres com les del “Capitán Pescanova” que feia més atractives les varetes de lluç, perquè els xiquets menjaren peix d’una forma divertida.
Finalment, trobem també al nostre amic Popeye, que ha sigut un clàssic per a tots nosaltres i per als nens d’ara, amb els famosos espinacs que donen molta força i fan créixer a una velocitat vertiginosa.

Per concloure, he de dir que de vegades es necessita de la imaginació, perquè els xiquets adquireixen els aliments bàsics que són fonamentals per al seu creixement i sobretot per a la seua salut i que aquesta imaginació pot sorgir amb l’ajuda de les noves tecnologies.


viernes, 7 de enero de 2011

Com fer que l'escola siga atractiva

Espanya és un dels països europeus amb major índex de fracàs escolar. Aquest és un dels punts dèbils de la nostra educació i per tant hi ha que millorar-lo mitjançant iniciatives o propostes creatives que criden l’atenció als alumnes.

Els nens moltes vegades creuen que anar a l’escola és avorrit i que allí sols van a fer feina i a estudiar i que per tant, la part lúdica sols la poden trobar al carrer. Aquesta és una de les causes per les quals molts d’ells no mostren interés a les classes i deixen d’acudir a l’escola o ho fan, però amb una actitud de passivitat i de no deixar fer a la resta. Per això hi ha que crear noves iniciatives que fomenten la immersió i participació activa de l’alumne dins de l’aula.

Una d’aquestes iniciatives o punts forts que poden ajudar a que l’alumnat tinga més interés per acudir a les classes són les noves tecnologies. Aquestes inclouen els mitjans de comunicació, que tenen molta importància a la nostra societat i ajuden amb la creació de noves propostes interessants, que ens faciliten la realització d’activitats dins del centre. Podem trobar activitats com la creació d’una revista o periòdic escolar, la utilització dels ordinadors per buscar informació, fer treballs o per portar a terme activitats lúdiques que inclouen un aprenentatge significatiu, la utilització de vídeos per reproduir totes aquelles produccions que es fan a l’aula...

En totes aquestes propostes han de ser, pressuposat, partícips els alumnes, per tal que vegen que aprendre no és un fàstic i que hi ha milions de formes per portar a terme aquesta activitat tant necessària e imprescindible per al seu desenvolupament.

lunes, 3 de enero de 2011

Som conscients del que tenim?


L’educació que actualment hi ha a les aules del nostre país és, majoritàriament, una educació de qualitat. Aquesta té uns materials cada vegada més innovadors, professors disposats a donar tot el que saben i a transmetre els seus coneixements i unes instal·lacions, que encara que en moltes ocasions podrien ser millors, tenen les necessitats més indispensables cobertes. Ens penedim moltes vegades de les característiques d’aquesta i no ens adonem del més important, de tot allò que proporciona als nens i de la importància que té per ser la base del seu aprenentatge i de tots els seus coneixements. És obi que s’ha de millorar, però si la comparem amb la d’altres països no tan desenvolupats com el nostre, podem estar satisfets del que tenim.
En aquest vídeo podem veure com és l’educació a Equador i discriminar el que hi ha a un país i a l’altre.

La importància de les noves tecnologies en l'educació espanyola

Des de l’assignatura de noves tecnologies aplicades a l’educació se’ns ha proposat la creació d’un blog que mostre les nostres inquietuds i que reflexe aspectes relacionats amb l’educació. Aspectes que són necessaris per al desenvolupament del xiquet i que ens donen a conèixer la realitat de les aules.
Doncs bé, podem dir que aquesta iniciativa farà que el professorat o en aquest cas els futurs professors adquirim habilitats suficients sobre les tic i que es familiaritzem amb aquestes, ja que cada dia tenen més protagonisme a les escoles.
Al llarg del blog intentaré tractar temes que siguen interessants i que tinguen a veure amb la qualitat de l’educació, la millora d’aquesta i com no amb la relació que té amb les noves tecnologies.